Катени банички

 

От ръцете на баба-катени банички,катени защото се делят на катове :)
Отнемат малко повече време за приготвяне,но си заслужава отделеното време.

Необходими продукти:
1ч. чаша топло мляко
1ч. чаша топла вода 
60 мл.олио
2 ч.л. захар
1 пълна ч. л.сол
1/2 куб.мая(или 1 пак.суха)
5 чаши брашно
За намазване на корите:
150 гр. масло
2 пълни супени лъжици брашно ....
...разтопете маслото на котлона,добавете брашното ,бъркайте до леко зачервяване.(заделете си 2,3 с.л.за намззване на края)
За намазване накрая:
1 жълтък
1 ч. л.вода
щипка сол....
...в по-дълбок съд изсипете водата,млякото,олиото,солта и захарта.Добавете маята и разбъркайте.На порции прибавете брашното и замесете меко-нелепнещо тесто.
Покрийте с кърпа и оставете на топло за около час.
Прехвърлете готовото тесто на плота,притиснете леко и нарежете на 8 части.Всяка оформете на топка.Разточете всяка по отделно колкото десертна чинийка.
Намажете първата с маслото,наложете втората,пак намажете...така до свършване на корите.Последната оставете така.Разточете леко първо от едната страна,след това обърнете и от другата.(с дебелина около 1 см.)
Нарежете на квадрати.
Всеки разточете на тънко и прегънете на плик.
(ако завиете с малко сиренце стават още по-вкусни  )
Подредете в тава в/у хартия за печене с прегъвката надолу на разстояние.
Намажете със заделеното масло и разбития жълтък+1 с.л.вода+щипка сол и сусам.
Оставете да починат 10 мин.и печете на 180 гр. до хубаво зачервяване.
Фурната Не загрявам предварително.
За да се насладите на още вкусни предложения заповядайте в кулинарните ни групи:

Страст и хоби
https://web.facebook.com/groups/786103804796728/?ref=bookmarks
......

Готви с любов
https://www.facebook.com/groups/604378849992211/?ref=bookmarks

Коментари